Les Caramelles van tenir un origen religiós, amb cançons que pretenien enaltir la Pasqua de Resurrecció. El document més antic vinculat a les Caramelles de Súria data de finals del segle XVI. Es tracta d’una butlla del papa Gregori XIII en què es parla de l’existència de la confraria del Roser.
Per tant, les Caramelles surienques també figuren entre les més antigues de Catalunya. També d’aquesta època data un document que parla de l’existència del ball de cascavells al Bages, una dansa tradicional que s’ha convertit en un dels trets distintius de les Caramelles surienques.
A més de les cançons religioses, amb el pas del temps s’hi van incorporar peces de caràcter festiu que celebraven l’arribada de la primavera, a ritme de vals o de sardana. Posteriorment, les colles també van introduir cançons humorístiques o satíriques sobre temes locals o nacionals, que avui continuen formant part del repertori caramellaire habitual.
Durant el segle XX, els anys de la guerra civil i de la primera postguerra van ser una època difícil per a les Caramelles. Durant la dècada dels cinquanta van entrar les primeres noies a les colles. Al llarg dels anys seixanta comencen a créixer les Caramelles surienques, una tendència que es consolida al llarg de la dècada dels setanta fins a convertir-se en una festa coneguda arreu de Catalunya.
Avui, totes les colles són mixtes, i les Caramelles han esdevingut de nou una via per a la integració de persones procedents d’altres cultures en les tradicions del nostre país.
El març de 2016 va ser publicat el llibre 'Les Caramelles de Súria' de la periodista surienca i Caramellaire Núria Balaguer i Riera. Es tracta del treball més ampli realitzat fins ara sobre la història de la festa surienca, amb nombroses imatges i suport documental. El llibre 'Les Caramelles de Súria' va ser editat per l'Ajuntament de Súria, amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, dins de la col·lecció 'Temes de Súria'.
· Enllaç a l'Auca de les Caramelles, de Joan Vilamala (text) i Manel Ferrer (dibuixos): Enllaç