top of page
TRABUCAIRES DEL TRO GROS

L’apunt. Els seus espetecs acompanyen les Caramelles des de la represa del grup, l’any 1975. Els trabucaires són una singularitat de la Pasqua surienca, i recorden l’antiga tradició del terrabastall, que celebrava la fi de la Quaresma. També dansen el tradicional ball de cascavells.

Vestuari. Per als homes, camisa blanca, armilla, pantaló de vellut marró sota genoll, espardenyes de vetes i barretina vermella amb ribet negre. Per a les dones,camisa blanca coberta d’un cos i davantal negre, faldilla estampada florejada, mitges blanques, espardenyes i ret de fil negre al cap i als braços.

Actuació. Cants, ball de cascavells i galejades.

 

SOCIETAT CORAL LA LLANTERNA

L’apunt. Va néixer l’any 1889, vinculada al moviment coral impulsat a tot Catalunya per Josep Anselm Clavé. És l’entitat amb més veterania i continuïtat en la seva participació caramellaire. El seu repertori inclou sardanes, havaneres, valsos i popurris humorístics. El Cor La Llanterna, format tradicionalment per veus masculines, es va convertir en mixt en les darreres dècades del segle XX. És característic l’estendard que precedeix la colla.

Vestuari. Camisa blanca i pantalons o faldilles negres, barretina vermella amb ribet verd i corbatí amb els colors de la senyera.

Actuació. Cants i acompanyament musical.

 

COLLA JUVENIL DEL FOMENT CULTURAL

L’apunt. El Foment Cultural es va fundar l’any 1972. A més de les cançons i les danses tradicionals, la colla ha incorporat el ball de bastons. Altres elements característics són la ballesta i el cant dels Goigs de les Botifarres, peça de caire satíric i humorístic. En un indret determinat del seu recorregut caramellaire, dansaires, cantaires i músics també entonen el cant dels diables dels Pastorets, una de les tradicions més arrelades de l’entitat. 

Vestuari. Per als nois, camisa blanca, pantaló i armilla de vellut negre, mitges blanques i espardenyes de vetes, faixa i barretina vermella. Per a les noies, brusa blanca, faldilla de flors, enagües i calçots, ret, mitenes i espardenyes de set vetes.

Actuació. Cants, dansa, ball de bastons i acompanyament musical.

 

COLLA GRAN DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

L’apunt. L’Agrupació Sardanista va ser fundada l’any 1962. La seva secció de bastoners va ser la primera de Súria amb composició mixta. Dos dels seus balls de bastons característics són El parat i El marxant. En l’última dansa de Diumenge de Pasqua, les noies es vesteixen amb la roba dels nois i a l’inrevés, i tothom actua amb les posicions canviades.

Vestuari. El vestuari dels dansaires canvia cada any, en funció de la dansa interpretada. Els bastoners vesteixen camisa i pantaló blancs, faldellí, mocador i espardenyes de set vetes vermelles, faixa negra i camals de picarols.

Actuació. Cants, dansa, ball de bastons i acompanyament musical.

 

COLLA INFANTIL DE L'AGRUPACIÓ SARDANISTA

L’apunt. L’Agrupació Sardanista va ser fundada l’any 1962. La Colla Infantil es va crear l’any 1972, i el grup de bastoners va néixer l’any 2002. Els seus components tenen de dos a dotze anys, i per això a cada secció hi ha els petits i els mitjans. El seu grup de bastoners és el més jove de Catalunya, i els seus balls característics són La Patum i La Nadala Ingrata.

Vestuari. El vestuari dels dansaires canvia cada any, en funció de la dansa interpretada.

Els bastoners vesteixen jersei i pantaló blancs, faldellí i mocador vermells i camals de

picarols als turmells.

Actuació. Cants, dansa, ball de bastons i acompanyament musical.

 

COLLA INFANTIL DEL FOMENT CULTURAL

L’apunt. El Foment Cultural es va fundar l’any 1972. La Colla Infantil interpreta danses i cançons amb ganes d’emular les actuacions de la Colla Juvenil del Foment Cultural. Mentre es desplacen d’un lloc a l’altre per preparar la propera actuació són acompanyats per una comparsa de músics per fer més àgils els seus recorreguts.

Vestuari. Per als nens, camisa blanca, pantaló i armilla de vellut negre, mitges blanques i espardenyes de set vetes, faixa i barretina vermella. Per a les nenes, brusa blanca, faldilla de flors, enagües i calçots, ret, mitenes i espardenyes de set vetes.

Actuació. Cants, dansa i acompanyament musical.

 

ALTATXU

L’apunt. Està formada originàriament per joves provinents de l’entitat surienca Alternativa. Es defineix com un grup reivindicatiu que, sobretot, vol viure i fer gaudir de les Caramelles. Les seves actuacions inclouen el Ball de Mosses, una dansa amb coreografia pròpia.

Vestuari. Camisa o jersei vermell, espardenyes, pantalons negres sota genoll per als nois i faldilla per a les noies.

Actuació. Cants, dansa i ball de bastons.

  

CORAL SÒRISSONS

L’apunt. La Coral Sòrissons forma part de l’Escola Municipal de Música de Súria. És la incorporació més recent a les Caramelles. La composició bàsica de la colla caramellaire és la mateixa de la Coral, amb participació d’altres cantaires.

Vestuari. Camisa o brusa de color negre, amb pantalons texans i mocador o fulard amb motius musicals. Els integrants de la Coral Sòrissons que formen part d’altres grups caramellaires portaran el vestuari de les seves colles respectives.

Actuació. Cants.

ALTATXETS

L’apunt. Colla infantil vinculada a Altatxu, nascuda a partir de la integració progressiva d'infants en les diferents edicions de Caramelles. Tenen actuacions pròpies, mantenint l'esperit d'Altatxu.

Vestuari. Camisa o jersei vermell, espardenyes, pantalons negres per als nois i faldilla per a les noies.

Actuació. Cants, ball de bastons i ball d'altatxets.

COLLA GRAN DEL FOMENT CULTURAL

L’apunt. La Colla Gran del Foment Cultural s’ha estrenat aquest any 2024 per tal d’incorporar a la festa una nova veu més veterana, però amb el mateix esperit de les colles Juvenil i Infantil de l’entitat.

Vestuari. Per als nois, camisa blanca, pantaló i armilla de vellut negre, mitges blanques i espardenyes de vetes, faixa i barretina vermella. Per a les noies, brusa blanca, faldilla de flors, enagües i calçots, ret, mitenes i espardenyes de set vetes.

Actuació. Cants i danses.

bottom of page