top of page
LES COLLES

Els caramellaires s’agrupen en colles que antigament es formaven per raons d’edat i de veïnatge. Durant el segle XX, les entitats associatives i culturals van assumir un protagonisme creixent i actualment són la base de les Caramelles. Algunes entitats aporten més d’una colla a la festa.

 
CANTAIRES I MÚSICS

Les cançons són la base de l’actuació de les colles, que acostumen a portar acompanyament musical per a les seves actuacions. Els instruments més habituals són la trompeta, el clarinet, el violí, l’acordió, el contrabaix, la guitarra, el clarinet, les gralles, el flabiol, el timbal o el tamborí.

 
TRABUCAIRES

Es van incorporar a les Caramelles durant el segle XVIII. Des de l’any 1975, en què el grup es va reconstituir després d’unes dècades d’absència, el soroll dels trabucs acompanya el pas de les colles pels carrers i places de la vila durant tot el matí del Diumenge de Pasqua.

 
DANSAIRES

La dansa és una part intrínseca de les Caramelles. A més de les cançons, diferents colles ofereixen balls tradicionals, ja sigui amb coreografia pròpia o inspirada en danses d’altres territoris dels Països Catalans. En aquest cas, el vestuari dels dansaires s’adapta a les necessitats de la peça ballada.

 
BALLESTERS

Són caramellaires que fan arribar flors a les persones que segueixen la festa des dels balcons i finestres de les cases gràcies a la seva habilitat en l’ús de les ballestes. Es tracta d’espectaculars estris de fusta extensibles que permeten superar distàncies i alçades en un instant.

 
EL BALL DE BASTONS

El ball de bastons és una de les tradicions més antigues i representatives de Catalunya, inspirada en lluites d’origen medieval. Els bastoners aporten espectacularitat a les Caramelles de Súria des de la seva incorporació a la festa, a principis del segle XX. amb grups formats per grans i petits.

 
EL BALL DE CASCAVELLS

En un document del segle XVI es deixa constància de l’existència del ball de cascavells al Bages. Súria és una de les poblacions on aquesta tradició és manté més viva gràcies a diferents colles que han convertit el so dels cascavells én un dels acompanyaments de les Caramelles

 
LLOQUES

Són caramellaires encarregats de recaptar els donatius voluntaris rebuts com a agraïment per l’actuació de les seves colles, i que dipositen en un cistell engalanat amb cintes o cascavells. Com a agraïment, el donant rep un full amb les lletres de les cançons interpretades.

 

bottom of page