top of page

El programa de les Caramelles començarà aquest divendres 18 de març amb la presentació d’un llibre sobre la història de la festa

Març 2016

 

El programa d’actes de les Caramelles de Súria començarà aquest divendres 18 de març amb la presentació d’un llibre de la periodista surienca Núria Balaguer i Riera sobre la història de la festa. Una altra de les novetats d’enguany serà la celebració de dos actes oficials d’inici i cloenda de les Caramelles, que viuran els seus dies centrals el Dissabte de Pasqua 26 de març i el Diumenge de Pasqua 27 de març.

 

La presentació del llibre ’Les Caramelles de Súria’ tindrà lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila, en un acte que començarà a les 20.00 h. Es tracta del llibre més important que s’ha publicat fins ara sobre l’emblemàtica festa surienca, coneguda arreu del país.

 

Núria Balaguer, caramellaire i especialista en cultura popular, hi descriu al llarg de prop de les seves 400 pàgines l’origen i l’evolució de les Caramelles a partir del testimoni de molts caramellaires i de nombroses fonts documentals, escrites i gràfiques. Un dels apartats del llibre està dedicat a explicar la història de totes les colles caramellaires que estan documentades des de fa més d’un segle.

 

En l’acte de presentació hi parlaran la mateixa autora i l’expert en cultura popular Jan Grau i Martí, que també signa el pròleg del llibre. La presentació de ’Les Caramelles de Súria’ serà presidida per la directora territorial de la Catalunya Central del departament de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, i per l’alcalde Josep Maria Canudas. Durant l’acte hi haurà una mostra caramellaire.

 

L’acte oficial d’inici de les Caramelles tindrà lloc el dissabte 26 de març a les 12.00 h al saló de sessions de la Casa de la Vila. Pel que fa a l’acte de cloenda, es farà el diumenge 27 de març a les 13.30 h a la plaça de Sant Joan. Tots dos actes comptaran amb la participació de representants de totes les colles caramellaires.

 

Una altra novetat d’enguany serà la incorporació de l’SPOK al programa oficial de la festa. Aquesta trobada de caramellaires, que se celebra la nit del Dijous Sant al pavelló municipal d’esports, s’ha consolidat plenament des de la seva aparició en els darrers anys com un acte que fins ara no formava part de la programació oficial de les Caramelles.

 

D’altra banda, els dos concerts de la festa surienca oferiran enguany actuacions musicals de luxe. Els grups Els Catarres, Strombers i Pachucos protagonitzaran el concert de la nit del Diumenge al Dilluns de Pasqua al pavelló municipal d’esports. Pel que fa al concert de la nit del Dissabte al Diumenge de Pasqua, serà a càrrec del grup La Banda del Coche Rojo, també al pavelló d’esports.

 

A més d’aquestes novetats destacades, el programa d’actes seguirà la línia tradicional que ha convertit les Caramelles de Súria en les més grans de Catalunya. L’ambient caramellaire es viurà en la seva màxima intensitat el Diumenge de Pasqua entre les 9.00 i les 14.30 h, amb la plaça Major del Poble Vell i el centre urbà de la vila com a punts destacats.

 

Com és habitual, el tram de carretera entre la plaça de la Serradora i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants al llarg del matí i el migdia del Diumenge de Pasqua. Aquest mateix dia també es faran altres activitats característiques de la festa, com l’esmorzar de Pasqua a la plaça Major del Poble Vell i la parada de coca i mistela a la plaça de Sant Joan.

 

Una altra cita destacada de la festa serà la trobada caramellaire del Dissabte de Pasqua al pavelló municipal d’esports, que començarà a les 21.30 h. Aquest mateix dia, per la tarda, tindran lloc les tradicionals Caramelles a pagès, durant les quals les colles portaran les seves actuacions a masies i barris de Súria i el seu entorn.

 

Més de vuit-cents caramellaires de totes les edats van participar l’any passat en les Caramelles de Súria. Enguany, les vuit colles participants tornaran a ser les del Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Gran de l’Agrupació Sardanista, Infantil de l’Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu i Coral Sòrissons.

 

Actes de la Fira de Rams i Setmana Santa

 

La celebració de les Caramelles serà precedida per la Fira de Rams i la Setmana Santa. Entre els actes previstos amb motiu d’aquestes dates, hi destaquen la inauguració de les exposicions del 46è Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria i la 1a Mostra Escolar de Fotografia de Súria (dissabte 19 de març) i la 8a Trobada Gegantera de la Fira de Rams (diumenge 20 de març).

 

La Trobada Gegantera comptarà amb la participació de les colles de Cardona, Castellbisbal, El Prat de Llobregat, Navarcles, Pont de Vilomara i Rocafort, Pluges de Llobregat, Gorg de l’Olla de Súria i Geganters i Grallers del Poble Vell de Súria.

 

El programa de la Fira de Rams i la Setmana Santa inclourà altres actes propis d’aquestes dates, com la benedicció de Rams i la ballada de sardanes (diumenge 20 de març), el Cant de La Passió (dijous 24 de març) i el Via Crucis nocturn a Sant Salvador (divendres 25 de març).

 

bottom of page