top of page

Les Caramelles de Súria comencen amb la col·locació de cintes als estendards de les colles

Abril 2019

Les Caramelles de Súria han començat aquest migdia amb l'acte de col·locació de cintes als estendards de les colles participants, que ha tingut lloc al davant de la Casa de la Vila. La festa continua aquest Dissabte de Pasqua amb les Caramelles a Pagès, la Trobada Caramellaire del Pavelló Municipal d'Esports i el concert de nit com a tres dels actes més destacats.

Enguany, les Caramelles surienques tornaran a ser les més grans de Catalunya, amb la participació de centenars de persones de totes les edats en les següents vuit colles: Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l'Agrupació Sardanista, Infantil de l'Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu i Coral Sòrissons.

La col·locació de les cintes als estendards ha anat a càrrec de l'alcalde Josep Maria Canudas. L’acte ha tingut lloc amb la presència de representants de totes les colles, membres de la corporació municipal i altres autoritats.

Com en edicions anteriors, una de les colles caramellaires ha fet el parlament de l’acte d’inici. Enguany, la representant de l’Agrupació Sardanista, Anna Borràs, ha manifestat que les Caramelles són una celebració que porta “pau, amor, festa i un crit de llibertat”. El parlament ha acabat demanant “llibertat per a les preses i exiliades polítiques”, reivindicació que ha estat molt aplaudida per les persones assistents.

En el transcurs de l’acte, l’alcalde Josep Maria Canudas i la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, han expressat el seu agraïment a totes les colles per fer possible que els noms de Súria i de les Caramelles surienques es puguin fer arribar “amb orgull” per tot Catalunya.

Els Trabucaires del Tro Gros han disparat després de cada posada de cintes als estendards de les colles. A continuació han fet una tirada conjunta al davant de la Casa de la Vila com a cloenda de l’acte.

El dia central de la festa surienca serà Diumenge de Pasqua, 21 d’abril, entre les 9.00 i les 14.30 h. Els escenaris principals de l’activitat caramellaire serà la plaça Major del Poble Vell (de 9.00 a 11.30 h) i el centre urbà de la vila (d’11.00 a 14.30 h).

En els darrers dies han tingut lloc diferents actes previs del programa de Caramelles. El passat dijous 18 d’abril es va celebrar una nova edició de l’SPOK caramellaire, amb un sopar i actuacions musicals al Pavelló Municipal d’Esports. Enguany es va commemorar el quinzè aniversari del pedaç de Caramelles amb jocs i altres sorpreses.

El divendres 19 d’abril, el Pavelló també va ser escenari de l’assaig general del Ball dels caramellaires del Cardener i d’una sessió d’animació infantil a càrrec de la branca de Trucs de l’Agrupament Escolta i Guia Joan Ros.

Les Caramelles de Súria formen part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com una de les celebracions més destacades del país, amb una completa mostra de danses i de cants que té més de quatre-cents anys d’història.

El programa d'actes de les Caramelles de Súria i de la Setmana Santa per a aquest dissabte 20 d’abril i per a diumenge 21 d'abril és el següent:

 

Dissabte 20 d'abril

 • CARAMELLES A SÚRIA

  • Tarda. Caramelles a pagès.

  • 20.15 h. Sopar per a caramellaires. La venda de tiquets es farà a les colles. Lloc: Nau de Ca l’Agut.

  • 21.30 h. Trobada caramellaire. Actuació de les colles, aixecada de pilars amb la colla castellera Salats i interpretació conjunta d’El Cant del Poble. Presentació a càrrec de Núria Balaguer i Riera. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

  • 00.00 h. Cercatasques amb la Xaranga Màgic. Recorregut: carrers del centre de la vila.

  • 2.00 h. Concert amb el Quinto Carajillo i DJ Mc Doloff. La venda d’entrades es farà a les colles i a taquilla. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

 • SETMANA SANTA

  • 23.00 h. Celebració de la Vetlla Pasqual. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.

 

Diumenge 21 d'abril

 • CARAMELLES A SÚRIA

  • 9.00 a 14.30 h. Actuacions de les colles caramellaires. El tram de carretera entre la plaça de la Serradora i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants. Horari de localització de les colles: de 9.00 a 11.30 h, a la plaça Major del Poble Vell. D’11.00 a 14.30 h, carrers del nucli urbà i plaça de Sant Joan.

  • A partir de les 9.00 h. Esmorzar de Pasqua per a tothom. Lloc: plaça Major del Poble Vell.

  • 13.45 h. Acte de cloenda de les Caramelles amb la participació dels caramellaires de totes les colles, que faran el Ball dels caramellaires del Cardener. Lloc: plaça de Sant Joan.

  • 21.00 h. Sopar de Caramelles. La venda de tiquets es farà a les colles. Lloc: Nau de Ca l’Agut.

  • 23.30 h. Concert amb els grups La Zarigüella, Strombers i Sixtus. La venda d’entrades es farà a les colles i a taquilla. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

 • SETMANA SANTA

  • 12.00 h. Missa solemne de Pasqua. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.

 

EXPOSICIÓ

 • 49è Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria. Exposició de les obres participants en aquest certamen puntuable de la Federació Catalana de Fotografia. Dates d’obertura: fins al 30 de juny. Horari del Diumenge de Pasqua: de 9.30 a 14.30 h. Horari habitual: de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes, també de 17.00 a 20.00 h. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.

 

 • Punt d'informació del Diumenge de Pasqua. Hi haurà una carpa instal·lada a la plaça de Sant Joan. També s'hi oferirà coca i mistela i es podrà visitar l'exposició 'Segles de Pasqua a Súria'. Horari: de 9.00 a 14.30 h.

 • Centre d'Interpretació del Castell. Es podrà visitar de 9.30 a 14.30 h del Diumenge de Pasqua. Durant la resta de l'any cal fer reserva prèvia, trucant al número de telèfon 93.131.34.45 o a l'adreça electrònica turisme@suria.cat.

 • Nota: l'organització adverteix a les persones amb problemes d'oïda o sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en els actes en què hi participin els Trabucaires.

bottom of page