top of page

Súria viurà els dies centrals de Caramelles el cap de setmana del 30 i 31 de març, amb deu colles i més de nou-cents caramellaires

Març 2024

Les Caramelles de Súria tornaran a ser enguany les més grans de Catalunya amb la participació de deu colles i més de nou-cents caramellaires que ompliran la vila de cants, música i dansa els propers dissabte 30 i diumenge 31 de març. El programa d’actes va començar aquest aquest diumenge 17 de març amb la celebració del Vermut Caramellaire al Parc Municipal Macary i Viader.

L’increment del nombre de colles i la consolidació de les activitats introduïdes en els darrers anys mostren la vitalitat de la festa surienca, el reforçament del seu caràcter intergeneracional i la seva adaptació als nous temps sense perdre les arrels d’una tradició amb segles d’antiguitat. Quatre de les deu colles d’aquesta propera edició han estat creades dins d’aquest segle XXI.

Enguany s’estrenarà la nova colla Gran del Foment Cultural, que s’afegeix a les altres nou colles caramellaires: Trabucaires del Tro Gros, Societat Coral La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Gran de l’Agrupació Sardanista, Infantil de l’Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu, Coral Sòrissons i Altatxets.

Com en anys anteriors, el Vermut Caramellaire va marcar el retrobament de les colles en aquestes darreres setmanes prèvies a la celebració de la festa. El Vermut va tenir lloc al Parc Municipal Macary i Viader, amb actuacions musicals de LaTrup Duet, La Zarigüella i un bingo caramellaire, sota l’organització de la Comissió de Caramelles i amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Els dies centrals de la festa mantindran el format tradicional de les Caramelles, amb les habituals actuacions als carrers i places de la vila, la Trobada Caramellaire del Pavelló, les Caramelles a Pagès i l’Esmorzar Caramellaire al Poble Vell com a activitats destacades.

L’acte oficial d’inici de Caramelles tindrà lloc dijous 28 de març amb el lliurament de les cintes commemoratives a les colles, la Passada Caramellaire pel centre urbà i el sopar de l’SPOK al Pavelló Municipal d’Esports. Altres actes vinculats a la festa seran els concerts, amb un cartell encapçalat per Catarres i destacats grups suriencs, a més d’exposicions, cercatasques i animació infantil.

Les activitats pròpies de la Setmana Santa s’iniciaran diumenge 24 de març amb la 14a Trobada Gegantera, la benedicció de Rams i una ballada de sardanes. Un altre dels actes previstos serà el tradicional Via Crucis nocturn a Sant Salvador, que es farà divendres 29 de març.

L’ambient caramellaire ja es percep als carrers suriencs amb la presència de les banderoles i dels mocadors de les colles a les façanes de les cases i altres punts de la vila.

Les Caramelles de Súria formen part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que aplega les celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial del país.

bottom of page