top of page

Les Caramelles de Súria s'estrenen enguany com a celebració inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

Abril 2017

Les Caramelles de Súria tindran lloc dissabte 15 i diumenge 16 d’abril, en la seva primera edició després d’haver estat incorporades al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La previsió és que les Caramelles surienques tornin a ser enguany les més grans de Catalunya, amb la participació de centenars de caramellaires de totes les edats.

Les vuit colles participants en les Caramelles de Súria d’enguany seran les següents: Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l’Agrupació Sardanista, Infantil de l’Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu i Coral Sòrissons.

 

El departament de Cultura de la Generalitat va anunciar la inclusió de les Caramelles en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya el juny de l’any 2016, a partir d’una petició de l’Ajuntament de Súria. Els criteris que es tenen en compte per incorporar-hi una celebració són l’impacte en el territori, l’arrelament en la comunitat, el nivell de participació, la integració i el contingut de la festa.

 

El Catàleg és un servei que depèn de la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat. Altres festes de la Catalunya central que en formen part són la Festa dels Traginers (Balsareny), la Patum (Berga), la Fia-Faia (Bagà i Sant Julià de Cerdanyola), la Plantada de l’Arbre de Maig (Folgueroles), la Festa dels Reis (Igualada), els Tres Tombs (Igualada), la Festa de la Llum (Manresa), el Ball del Bo-Bo (Monistrol de Montserrat), la Festa de les Enramades (Sallent), les Caramelles del Roser (Sant Julià de Vilatorta), la Festa Major de Solsona i la Festa dels Tonis (Taradell).

 

El programa d’actes de les Caramelles de Súria consolida enguany les novetats introduïdes l’any passat, com els actes oficials d’inici i de cloenda de la festa, que van registrar una bona acceptació. L’acte d’inici de la festa surienca tindrà lloc Dissabte de Pasqua 15 d’abril al migdia, al davant de la Casa de la Vila, amb la presència de representants de les colles i de la institució municipal.

 

Per la tarda del Dissabte de Pasqua tindran lloc les tradicionals Caramelles a Pagès. Pel vespre hi haurà la trobada caramellaire del Pavelló Municipal d’Esports, presentada pels periodistes suriencs Núria Balaguer i Francesc Garriga. Posteriorment es farà una cercavila-xaranga amb el grup Xaranga Màgic pel centre de la vila i un concert al Pavelló amb Pastorets Rock i DJ Krilyn.

 

El Diumenge de Pasqua 16 d’abril, dia central de les Caramelles, les colles actuaran pels carrers i places de la vila, amb la plaça Major del Poble Vell (de 9.00 a 11.30 h) i el centre urbà (d’11.00 a 14.30 h) com a punts destacats. Com és habitual, el centre urbà de la vila es convertirà en una illa caramellaire i de vianants entre les places de Sant Joan i de la Serradora.

 

L’acte oficial de cloenda tornarà a reunir totes les colles a la plaça de Sant Joan per dansar el Ball dels Caramellaires del Cardener. L’acte tindrà lloc Diumenge de Pasqua a les 13.30 h i també serà presentat per Núria Balaguer i Francesc Garriga.

 

A partir de les 9.00 h del Diumenge de Pasqua, la plaça Major del Poble Vell acollirà el tradicional esmorzar de Pasqua per a tothom. A la plaça de Sant Joan també hi haurà un punt d’informació, l’exposició ’Segles de Pasqua a Súria’ i una parada de coca i mistela. Aquest mateix dia, el Centre d’Interpretació del Castell de Súria es podrà visitar en un horari especial, de 9.30 a 14.30 h.

 

El programa d’actes de les Caramelles de Súria acabarà la nit del Diumenge de Pasqua amb un concert dels grups Dr. Prats, Oques Grasses i Absentes al Pavelló Municipal d’Esports. D’altra banda, dissabte i diumenge es faran els sopars de Caramelles a la nau de Ca l’Agut.

 

El pròleg del programa caramellaire tornarà a ser el sopar i concert de l’SPOK, que tindrà lloc dijous 13 d’abril al Pavelló amb l’actuació dels grups Funk Caramelles, Bruno Marcel, Trivial, El Quinto Carajillo i Boquillas.

 

La venda de tiquets i entrades per als sopars i el concert del Diumenge de Pasqua es farà a les colles i a taquilla. Les entrades per a aquest concert també es podran adquirir a La Taverna de Súria.

 

L’organització de les Caramelles de Súria és a càrrec de la Comissió de Caramelles, en la qual es troben representades totes les colles, amb la implicació i el suport de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Súria.

 

L’emissora municipal Ràdio Súria emet des del passat 26 de febrer el programa setmanal ’Aire Caramellaire’, que ha ofert entrevistes amb representants de totes les colles. L’espai s’ha emès cada diumenge a partir de les 18.00 h, dirigit i presentat per Isaac Cordon i Albert Bonet.

 

La propera emissió d’’Aire Caramellaire’ tindrà lloc diumenge 9 d’abril en aquest mateix horari i reunirà representants de totes les colles. Els programes ja emesos es poden escoltar a l’apartat d’àudios del web de Ràdio Súria (www.radiosuria.cat).

 

Ràdio Súria es pot sintonitzar per la freqüència 107.8 FM. També es pot escoltar en directe a través del web de l’emissora.

 

Xerrada caramellaire i presentació de cartells del programa ’Tracta’m bé’

L’especialista en festes i cultura popular Jan Grau, que en els darrers anys ha col·laborat en diferents temes relacionats amb la festa surienca, oferirà dimarts 11 d’abril la xerrada ’Gent Gran i gent jove en la cultura popular i les Caramelles’ al saló de sessions de la Casa de la Vila (20.00 h).

 

En el transcurs del mateix acte seran presentats els nous cartells de la campanya ’Tracta’m bé’ amb temàtica caramellaire, i en els quals es remarcaran els valors de la integració intergeneracional de la festa. La campanya ’Tracta’m bé’ és impulsada a Súria per l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament, amb l’objectiu de promoure el bon tracte a les persones grans.

 

Actes de la Fira de Rams i de Setmana Santa

La celebració de les Caramelles anirà precedida per la Fira de Rams i els actes habituals de Setmana Santa.

 

La Fira de Rams se celebrarà aquest diumenge 9 d’abril, amb la benedicció de Rams i la 9a Trobada Gegantera com a actes més destacats. La plaça de Sant Joan acollirà un taller de pintura i inflables. Per la tarda, la Cobla Súria oferirà una ballada de sardanes a la plaça de la Serradora.

 

Pel que fa a la Setmana Santa, es mantenen els actes religiosos tradicionals: cant de La Passió a l’església parroquial de Sant Cristòfol i carrers del centre urbà (dijous 13 d’abril), Via Crucis nocturn a Sant Salvador (divendres 14 d’abril), Vetlla Pasqual (dissabte 15 d’abril) i missa solemne de Pasqua (diumenge 16 d’abril).

 

Un altre dels actes inclosos en el programa és la inauguració de l’exposició de les obres presentades al 47è Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria, organitzat per la secció fotogràfica de Joventuts Musicals de Súria i amb el suport de l’Ajuntament. L’acte inaugural tindrà lloc dissabte 8 d’abril a Cal Balaguer del Porxo, a les 19.00 h.

 

L’exposició es podrà visitar del 8 d’abril al 25 de juny a Cal Balaguer del Porxo, en el següent horari: de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h, i dissabtes també de 17.00 a 20.00 h. El Diumenge de Pasqua hi haurà un horari especial, de 9.30 a 14.00 h, amb motiu de les Caramelles.

 

bottom of page